Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Lajme

Nerashti dy javë pa ujë të pijshëm (VIDEO)

Ndonëse se para një viti u lëshuar në përdorim ujësjellësi i ri, banorët e fshatit Nerasht të komunës së Tearcës prej dy javësh kanë ngelur pa ujë për pije. Sipas banorëve, nuk bëhet fjalë për defekt në rrjetin e ri por problemi qëndron tek faturat e pashlyera.
“Ka dy javë që është ndal uji sërish e kemi ujin e vjetër, e kanë shty në gypa atë, ama për të pijë nuk bën”.
“Ne jemi në mëhallën e epërme ujë nuk ka tek ne, marrim ujin e motshëm ska shtypje nuk mbërrin te ne atje”.
“Ujë kemi por prej fushës Odrit, ky i riu nuk mbërrin deri tek ne”.
Nga ndërmarrja publike komunale ‘Higjiena’ thonë se defekti është shkaktuar si pasojë e disa banorëve të pandërgjegjshëm që janë kyçur në sistem në mënyrë ilegale.
“Atje keqpërdoret uji i pijes për vaditje të bahçeve. U deklaruan mbi 1000 shtëpi se janë pa ujë sipas Alsatit, por në të vërtetë ato nuk pranojnë as marrëveshje për kyçje në sistem. Shkojnë e ndalin vet pompën edhe pse nuk kanë të drejtë ta prekin sistemin pa na tregu neve. Duhet të lajmërojnë që të kyçim pompat mos vij deri tek defekti, sikurse ka ndodh tash njëra pompë ka defekt”, tha Mefail Miftari, drejtor i NPK “Higjiena” Tearcë.
Kreu i komunës së Tearcës Isen Asani, ka kërkuar një takim me banorët, përfaqësuesit e bashkësisë lokale dhe imamin e xhamisë së fshatit, për të gjetur një zgjidhje këtë problem. Sipas Asanit, banorët disa herë kanë refuzuar takimin me autoritet lokale.

https://www.facebook.com/nerashti/videos/1331686226847318/

Nerashti ende problem me ujin e pijshëm (VIDEO)

Banorët e fshatit Nerasht të komunës së Tearcë vite me radhë përballen me mungesën e ujit të pijshëm.

Ky problem gjithnjë është ngritur si shqetësim nga ana e banorëve të këtij fshati por nuk është gjetur zgjidhje që njëherë e përgjithmonë të kenë ujë të pijshëm. Problem në vete është se ky fshat ndodhet larg Malit Sharr dhe për të marrë ujin duhet investim i madh.

Anëtari i bashkësisë lokale të këtij fshati Hazir Mustafa për Televizioni Koha theksoi se projekti për ujësjellësin e këtij fshati ka filluar por i njejti nuk ka përfunduar. Ai nënvizon se ujë mbushin nga çezmat ku ka uj të pastër ndërsa sistemi i vjetër i ujësjellësit është i përzier me ujrat e zeza dhe nuk përdoret për pije.

“ Ne mirëpresim përfundimin e këtij projekti, sepse Nerashti është pa uj të pijshëm.Banorët e Nerashtit mbushin ujë me shishe dhe vërtetë jemi në hall të zi me ujin e pijshëm dhe dëshirojmë që kjo punë të kryhet sa më shpejtë”, tha Mustafa, transmeton Televizioni Koha.

Televizioni Koha mori prononcim edhe nga kryetari i komunës së Tearcës Isen Asani i cili sërish ka premtoi se ky problem do të zgjidhet shumë shpejt.

“ Në një të ardhshme shumë të afërt do të lëshohet rrjeti primar ku njëherë e përgjithmonë do të zgjidhet ky problem për 5 mijë banorët e këtij fshati. Janë kryer të gjitha testimet dhe zyrtarisht shumë shpejt ky fshat do të rregullojë këtë çështje” tha Isen Asani, kryetarë i komunës së Tearcës, transmeton Televizioni Koha.

Uji për banorët e fshatit Nerashtë meret poshtë nga ky fshat dhe i njejti deri në rezervuar sillet me ndihmën e rrymës elektrike e cila edhe pse kushton shumë megjithatë është zgjidhje e vetme për momentin për furnizim me ujë të pijshëm për banorët e këtij fshati. Edhe pse projekti është dashur që të përfundohet më herët megjithatë projekti për ujësjellësin e Tearcës disa herë është ndërprerë për shkak të mungesës së mjeteve dhe kushteve klimatike.
Sistemi i vjetër i ujësjellësit ka uj por i njejti nuk është i pijshëm dhe banorët e përdorin vetëm për pastrim kurse ujë mbushin nëpër çezmat ku uji është i pijshëm.

“ Aktualisht në fshat nuk kemi ujë të pijshëm sepse sistemi i ri nuk është funskional dhe ende punohet. Uji që vjen nga sistemi i vjetër është i përzier me ujrat e zeza dhe nuk e përdorim për pije por vetëm për pastrim. Mbushim ujë nga çezmat private për pije.Disa herë është premtuar por nuk është reazliuar dhe shpresojmë se tashmë e kanë me seriozitet që të rregullojë këtë problem të kahmtoshëm”, tha një banorë i këtij fshati, transmeton Televizioni Koha.

Rreth 5 mijë banorë të këtij fshati, më shumë se 20 vjet përballen me problemin e ujit të pijshëm. Ndryshe, projekti i ujësjellësit të fshatit Nerasht është premtuar nga pothuajse të gjitha partitë politike, por deri më tani assesi të realizohet.

Fshati i takon komunës së Tearcës dhe një numër tepër i madh i banorëve jetojnë dhe punojnë në vendet perëndimore, pjesa më e madhe e tyre në Danimarkë të cilët shpesh herë kanë shprehur gatishëmri edhe vetë të rregullojnë çështjen e ujit por largësia nga burrimet në Malin Sharr ka bërë që të mos gjendet zgjidhje e përhershme të këtij problemi maratonik.Ky fshat numëron rreth 900 shtëpi dhe është ndër katër fshatrat me numër më të madh të banorëve në komunën e Tearcës.