Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kulturë

Së shpejti, video-dokumetar 20 vjet i vjetër!

Të nderuar bashkëfshatarë,

Ditët në vazhdim në faqen tonë bashkarisht do të mund të ndjekim një video-dokumentar të vitit 1995 rreth fshatit Nerasht, realizuar nga RTM para 20 vitesh! Në vazhdim keni disa fotografi, kurse videot do të shpërndahen ditët në vijim, pasi të përpunohen. Nerashti ka histori dhe kulturë!

Në të gjitha trojet shqiptare sot shënohet Dita e Mësuesit

Në mbarë trojet shqiptare, sot shënohet 7 Marsi, Dita e Mësuesit. 129 vjet më parë, më 7 Mars të 1887-ës, në Korçë u hap mësonjëtorja e parë e shkollës laike shqipe. Kjo ditë përkujtohet si një ngjarje me rëndësi kulturore e historike.

Kjo festë shënohet me aktivitete të ndryshme si në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni , Mal të Zi, Preshevë, Medvegje e Bujanovc, si dhe ne Diasporë.

Kujtojmë se më 7 Mars te vitit 1887 në Korçë, u hap mësonjëtorja e parë e shkollës laike shqipe.Mësues dhe drejtori i parë i saj ishte Pandeli Sotiri. Veç tjerash kjo ngjarje u konsiderua një fitore për popullin shqiptar, pasi deri me atëherë mësimet mbaheshin nëpër shtëpi private në mënyrë të fshehtë.

Edhe pse në kushte të vështira, kur ndalohej mësimi i gjuhës shqipe, ajo qëndroi e hapur për 15 vjet. Drejtues të saj ishin figura të njohura të Rilindjes shqiptare si, Pandeli Sotiri, Petro Nini Luarasi, Nuçi Naçi, Thoma Avrami, etj.

Andaj, me çdo 7 – Mars kujtohen me respekt të thellë të gjithë ata që nuk kursyen asgjë për shkollën shqipe.

Zanat zbriten nga mali ( Oda Nerashtane )

Nerashti është i njohur për nga lojërat popullore, ata ruajën me një fanatizëm të madh doket e ritet popullore, SHKA “Rilindja” nga fshati Nerasht, u prezentua me këtë program: Këngë për Lidhjen e Prizrenit këndon Baki Bakiu, Kënga: “More bilbil, more zogu i malit”, këndon Muhamet Fetishi dhe Baki Bakiu, Kënga ”Me za trash thret zana e malit”, këndojnë Abdulla Memishi dhe Isen Kamberi, Kënga: “Ti moj lulja e malsisë” këndojnë Abdulla Memishi dhe Isen Kamberi, Lojëra popullore të lujtura nga grupi i burrave të njohura si “Oda nerashtane”